V obchodech sice najdete spoustu druhů zmrzlin a nanuků, ale díky vysokému obsahu cukrů nebo umělých sladidel či jiných doplňků to zcela jistě není to pravé zdravé osvěžení. Řešení je jednoduché – vyrobte si svoje vlastní nanuky! Jejich příprava je velmi snadná, vyhrát si můžete s chuťovými i barevnými kombinacemi. Děti vám jistě rády pomohou! Doba přípravy je cca 10-20 minut.
SUROVINY
- řecký jogurt
- tvaroh
- med
- borůvky, rybíz, maliny (a jiné ovoce), případně lentilky
+ formičky
POSTUP
Domácí nanuky se dají vyrobit snadno a rychle, základní postup je samozřejmě možné obměňovat a vylepšovat. Můžete použít ovocný či bílý jogurt, ovoce přidat nakrájené nebo ho rozmixovat, nanuky dosladit medem nebo naopak přidat kapku citrónu.
V obchodech se dají sehnat různé formičky. Nejsou drahé, mají mnoho tvarů a ve většině případů mají i zátku s tyčinkou. Formičky pak jen naplníte, přiklopíte a dáte do mrazáku asi na pět hodin.
Zmražené nanuky z formy vyndáte velmi snadno, stačí je zahřát v utěrce nebo opláchnout v teplé vodě. Z formy pak jdou lehce vytáhnout.
NÁŠ TIP
Na výrobu nanuků můžete použít i džus nebo pyré. Vyzkoušejte černý rybíz nebo jablíčko. Vícebarevné nanuky vyrobíte postupným přidáváním různých vrstev. Ideální je nejdříve džusem začít a poté přidat jogurt nebo tvaroh. Každá vrstva musí ale nejdříve ztuhnout, proto mražení zabere víc času. Ve výsledku tak ale vznikne napůl vodový a napůl jogurtový či tvarohový nanuk.