Není nad domácí sušenky, které jsou navíc hotové snadno a rychle a do jejich výroby můžete bez problémů zapojit i děti. A hlavně přesně víme, co do nich dáme – na tom v dnešní době z mého pohledu opravdu záleží.
Budete potřebovat:
220 g hladké špaldové mouky (ideálně ta na sušenky/koláče) 125 g změklého másla 30 g medu (můžete použít i jiné tekuté sladidlo)
10 g kokosového cukru (může být i třtinový, panela apod.) 3–5 g sušené levandule
POSTUP:
Máslo necháme změknout mimo lednici.
Nejdříve si smícháme sypké suroviny, následně přidáme med, máslo a vypracujeme hladké těsto, které dáme na 20–30 minut odpočinout do lednice.
Těsto po vyndání z lednice necháme povolit, aby se nedrolilo, a ještě ho řádně prohněteme.
Upozorňuji, že ze špaldové mouky bývají těsta dost křehká, tak s tím předem počítejte.
Vyválíme si placku mezi fóliemi – fólii používáme proto, aby se těsto nemuselo podsypávat.
Vykrajujeme tvary, které přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 15 minut na 150 °C.
Levanduli jsem nikdy neměla v lásce, ale časy se mění a já jsem si ji poslední dobou zamilovala. Dokonce natolik, že jsem ji nedávno začala doma pěstovat (přestože jsem schopna při životě udržet pouze rýmovník) a doufám, že se jí bude dařit, abych mohla zkoušet a vymýšlet další levandulové recepty. Konkrétně v těchto sušenkách ji mám ale ze všeho nejradši.
Levandulky jsou opravdu sušenkovou delikatesou s velmi příjemnou vůní i chutí. Věřím, že vám zachutnají, a přeji dobrou chuť!
AUTOR: Karol Tišerová